Дитяча онкологія та пацієнти з тяжкими супутніми патологіями все іще є прерогативою державних клінік – головний лікар НДР

Дитяча онкологія та пацієнти з тяжкими супутніми патологіями все іще є прерогативою державних клінік – головний лікар НДР

Як загалом змінилась ситуація з онкодопомогою з початком реформи та з початком пандемії COVID-19? Чи стала медична допомога при онкології доступнішою чи, навпаки, доступ обмежений?

В Україні пандемія ковіду та карантинні заходи збіглися із другим етапом медичної реформи, коли вся вторинна ланка медичних закладів, в тому числі й онкологічних, перейшла на фінансування через Національну службу здоров’я України. І цей виклик в умовах нової невідомої вірусної інфекції став тестом на спроможність усієї системи охорони здоров’я. Внаслідок нових механізмів фінансування кожен комунальний онкологічний заклад отримав в рази більше коштів на лікування пацієнтів, ніж їм було виділено через субвенції у 2018-2020 рр. НСЗУ контрактує за пакетами медичних гарантій за напрямом "онкологія" не лише монопрофільні онкологічні лікарні, а також багатопрофільні й приватні лікарні, що збільшує доступ пацієнтів до широкої мережі закладів й створює конкуренцію між ними. Вже другий рік поспіль НСЗУ збільшує тарифи по ПМГ "хімієтерапія" та "радіологія", що дає змогу безпосередньо збільшити обсяг забезпечення пацієнтам ліками та медвиробами. За останні пʼять років бюджет закупівель ліків для онкопацієнтів збільшився з 250 млн грн на рік до 1,6 млрд грн. І це не останні системні зміни, які роблять онкологічну допомогу доступнішою для наших громадян.

Наскільки держава покриває витрати на лікування онкології? Наскільки пацієнти забезпечуються препаратами, тестами, терапією?

Фінансування онкологічної допомоги – це комплексні заходи та через НСЗУ, і через ДП "Медзакупівлі", і за державними цільовими проєктами, і коштом місцевих громад. Вдалося забезпечити базовими ліками майже 100% пацієнтів через процедуру централізованих закупівель, але залишаються інноваційні запатентовані засоби, які держава повною мірою забезпечити не може через їх велику вартість. Однак з 2021 року запрацювали "договори керованого доступу", які дають можливість ДП "Медзакупівлі" проводити конфіденційні закупівлі новітніх ліків з великим дисконтом. Вже в цьому році наші пацієнти отримують деякі інноваційні ліки безоплатно, що суттєво знизить фінансове навантаження на пацієнтів та їх родичів.

Чи стали виявляти рак на більш ранніх стадіях чи, як і раніше, звертаються на запущених стадіях?

На жаль, в Україні тенденція до виявлення онкологічних захворювань на занедбаних стадіях зберігається, ба більше, через страх перед ковідом наші громадяни в рази зменшили планові профілактичні обстеження та обстеження, коли дійсно щось їх турбує, що призвело до зменшення реєстрації нових випадків на 20% у 2020 році у порівнянні з 2019 роком. Тобто кожен пʼятий онкологічний пацієнт не звернувся вчасно за допомогою, і тепер ми реєструємо ще більший відсоток III-IV стадій, ніж в доковідному періоді. Наслідком цієї ситуації стане збільшення показника смертності в найближчі роки, який і так один з найвищих в країнах Європи.

Як взаємодіють державна та приватна медицина в сегменті онкології? Які медпослуги не надають приватні онкоклініки й чому? Які напрями, як і раніше, залишаються прерогативою державних клінік?

Широкої офіційної документальної взаємодії не відбувається, але державні та приватні заклади працюють в одному онкологічному просторі – пацієнти на різних етапах діагностики та лікування можуть отримувати допомогу в закладах незалежно від форми власності; лікарі постійно між собою комунікують на наукових конференціях та майстер-класах. Прикладом ефективної взаємодії є спільна робота лікарів державних і приватних онкозакладів в робочих групах МОЗ України з розробки національних протоколів лікування та державної стратегії боротьби з раком на 2020-2030 рр.

На сьогодні перелік послуг, які надають приватні заклади, практично відповідає переліку державних клінік. Зрозуміло, що сьогодні умови перебування пацієнтів і рівень клієнтського сервісу у приватних закладах вищі, ніж в державних, але це тимчасово.

Дитяча онкологія та пацієнти з важкими супутніми патологіями чи високоризиковані пацієнти в розрізі можливих ускладнень все ще є прерогативою державних клінік.

Скільки потрібно інвестувати в приватну медичну компанію для того, щоб відкрити напрямок онкології?

Для мене це складне питання – я працював і працюю в державному інституті. Очевидно, що інвестиції залежать від розміру приватного закладу – буде це консультативний кабінет чи велика лікарня з повним переліком діагностичних і лікувальних можливостей. Але спираючись на досвід стажування в найкращих клініках світу, можна впевнено стверджувати, що верхньою межею інвестицій в приватну лікарню зараз є розмір капіталу інвестора.

Наскільки онкодопомога доступна в регіонах України?

Доступність в останні роки збільшилася в регіонах внаслідок зміни механізмів фінансування та їх розмірів. Спостерігається тенденція до вирівнювання якості допомоги між регіонами й наближення до рівня Києва. Ця тенденція зберігатиметься й це є передумовою покращення рівня виживаності наших пацієнтів незалежно від місця їх проживання.

Источник: ru.interfax.com.ua
×
×
Контакты